Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Υποστήριξη για άτομα με δυσκολία στην όραση (JAWS )

Τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση) έχουν σύμμαχο στον υπολογιστή το λογισμικό JAWS  της Freedom Scientific. Πρόκειται για λογισμικό ανάγνωσης οθόνης και ανήκει στα λογισμικά που χαρακτηρίζονται ως βοηθητικά και εναλλακτικά συστήματα παρεμβάσεων επικοινωνίας (Augmentative & Alternative Communication - AAC)...

Αναπτύχτηκε για χρήστες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με απώλεια όρασης και για χρήστες με μειωμένη όραση. Το λογισμικό διαβάζει και μετατρέπει σε ομιλία οτιδήποτε υπάρχει στην οθόνη του υπολογιστή σας, παρέχοντας γρήγορη και δυναμική πρόσβαση στο περιεχόμενο της οθόνης. Το JAWS είναι επίσης συμβατό με πολλές εφαρμογές όπως: το Office, MSN Messenger, το Corel, WordPerfect, Adobe, Acrobat Reader, Internet Explorer, Firefox κ.λ.π. αλλά και με το Lotus (επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, εφαρμογή παρουσιάσεων, σημειώσεις κ.λ.π).

Με την χρήση οθόνης Braille, το JAWS παρέχει πληροφορία και στη γραφή Braille, με ή χωρίς ομιλία. Μέσω της λειτουργίας JAWS BrailleIn και ενός πληκτρολογίου τύπου Perkins (όπως τα πληκτρολόγια που βρίσκονται στις οθόνες Braille) παρέχει τη συνατότητα στο άτομο να ελέγξει όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή σας, ακόμα και ειδικές εντολές των Windows, αλλά και των διαφόρων εφαρμογών.

Μπορεί επίσης να γράψει στον υπολογιστή από αυτό το πληκτρολόγιο σε contracted και uncontracted braille. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του JAWS θεωρούνται η εύκολη εγκατάσταση υποβοηθούμενη από μηνύματα με ομιλία, η υποστήριξη πολλαπλών συνθετών φωνής και ομιλίας (πάνω από 33 γλώσσες με ανθρώπινη χροιά ομιλίας), συμβατότητα με το λογισμικό μεγέθυνσης οθόνης MAGic που χρησιμοποιείται από άτομα με μειωμένη όραση. Το JAWS έρχεται μαζί με το FSReader που είναι λογισμικό αναπαραγωγής ακουστικών βιβλίων DAISY
Χρησιμοποιώντας το JAWS, και το FSReaderμπορεί κάποιος να κατεβάσει τα βιβλία DAISY απευθείας από την ιστοσελίδα της Freedom Scientific (για Αγγλικά) και της IGI-Group (για Ελληνικά).
Ακόμη:
  • Το JAWS υποστηρίζει τον συνθέτη ομιλίας RealSpeak™ Solo Direct της Nuance® Communications. Ο συνθέτης αυτός παρέχει περίπου 40 φωνές σε περισσότερα από 20 γλώσσες. Επίσης το JAWS υποστηρίζει και συνθέτες ομιλίας από άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με το JAWS μέσω του πρωτοκόλλου SAPI5 των Windows.
  • Το JAWS προσφέρει υποστήριξη του iTunes® , συμπεριλαμβανόμενης της υποστήριξης του iTunes Store.
  • Το JAWS υποστηρίζει και το ARIA (Accessible Rich Internet Applications), δηλαδή την υποστηρικτική τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τους δημιουργούς περιεχομένου στο Web για να κάνουν τις ιστοσελίδες προσβάσιμες για τα λογισμικά ανάγνωσης οθόνης.
  • Το JAWS τώρα υποστηρίζει τη νέα δέσμη ρυθμίσεων για την ανάγνωση πινάκων HTML.
  • Το JAWS ανακοινώνει τα πλήκτρα και άλλα αντικείμενα σε ιστοσελίδες που είναι κατασκευασμένες σε Flash με την χρήση του Internet Explorer.
  • Όταν χρησιμοποιεί κάποιος  το My Computer στα Windows 7, το JAWS ανακοινώνει το όνομα των οδηγών και την ετικέτα τους, αλλά και πληροφορίες όπως το μέγεθος του, ποσοστά ελεύθερου δίσκου, ή και κατάτμησης.

Χωρίς να μη μας προβληματίζουν θέματα υψηλούς κόστους όταν αναφερόμαστε σε υποστηρικτική τεχνολογία, παρουσιάζουμε ένα βίντεο σχετικά με το συγκεκριμένο λογισμικό.


Παρόλο που υπάρχουν, όπως παρουσιάζουμε σε αυτό το ιστολόγιο σχετικά λογισμικά, αλλά και τα audiobooks και τα e-books, το επόμενο βίντεο έρχεται να μας θυμίσει στους βλέποντες τη χαρά και την ικανοποίηση της ανάγνωσης την οποία ευτυχώς σήμερα τη διευκολύνει η υποστηρικτική τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP